Spelet kring 11 september

Terrordådet den 11 september för tio år sedan innebar startsignalen för vad president Bush kallade ”kriget mot terrorn” – en amerikansk aggressiv utrikespolitik som han tvingade på övriga världen.

Det fungerade eftersom människor i både USA och på annat håll av högst begripliga skäl var rädda och upprörda över al-Qaidas attentat.

Men Bush och hans medarbetare använde sig kallblodigt av denna upprördhet för att främja sina egna mål. Tidningen Internationalens ledare denna vecka tar en titt på vad spelet kring 11 september handlat om och citerar en möjligen otippad kritiker av ”kriget mot terrorn”, Zbigniew Brzezinski som var nationell säkerhetsrådgivare åt president Carter på 70-talet. Brzezinski har bland att skrivit så här om hur Vita huset utnyttjade 11 september:

”Rädsla förmörkar förståndet, förstärker känslor och gör det lättare för demagogiska politiker att mobilisera allmänheten bakom målsättningar de vill driva igenom”.

Vad de demagogiska politiker Brzezinski talar om ville uppnå tas förstås upp i ledaren som finns här.

Gunnar Wall

intressant

Ett svar till “Spelet kring 11 september

  1. Jag ser att Gunnar Wall på sin blogg nu fått en kommentar som invänder mot att det skulle vara av oljeintresse som USA bedrivit (bedriver) sin krigspolitik mot Afghanistan

    Jag skulle därför bara, som ett kompletterande lästips, vilja ge förslag på en artikel som ger bakgrunden till denna USA:s (oljeutvinnande) politik i Afghanistan:

    I tidskriften Röda rummet, i ett visserligen snart tio år gammalt nummer (1 2002) skriver den USA-baserade råvaruexperten Richard Tanter en artikel som vi översatte och gav rubriken ”Pipelinepolitik”. Där finns den geostrategiska grunden till kriget, tror jag.

    Tyvärr har vi ingen länk direkt till denna enskilda artikel, men hela tidskriftsnumret finns som pdf-fil på:

    Klicka för att komma åt roda_rummet_1-2002.pdf

    I numret kan man (i så fall) också om man vill läsa en artikel av Norm Dixon om USA:s strategi efter Afghanistankriget (när de gick vidare mot Irak). Den artikeln är nog lite föråldrad och passerad av allt som hänt sedan dess, men kan nog ha visst intresse ändå.

    /Med vänlig hälsning Björn Rönnblad, en av redaktörerna för tidskriften Röda rummet (www.rodarummet.org)

Lämna en kommentar