Minister för blod och olja?

I dessa dagar av hudflängning av Håkan Juholt finns det anledning att påminna om att det faktiskt finns värre saker man kan vara misstänkt för än fiffel med hyresbidrag.  Nu visade det sig för övrigt att åklagare inte ansåg att det fanns underlag för att åtala Juholt. (Att han tjänar alldeles för mycket pengar är en annan sak, och det är han tyvärr inte ensam om.)

Annorlunda förhåller det sig med utrikesminister Carl Bildt. Han är av allt att döma ännu inte avförd från en utredning om folkrättsbrott som pågått sedan länge, men mediedrevet mot honom är högst dämpat skulle man väl kunna säga. I fredags skrev i alla fall Dagens Nyheters Erik Helmerson i en kommentar på tidningens ledarsida bland annat:

”Just nu pågår en svensk förundersökning om folkrättsbrott i Sudan under åren runt 1997 till 2003. Sekretessen är kompakt, men mycket tyder på att Lundin Oil är föremål för undersökningen och att detta i så fall kan omfatta åren då Carl Bildt satt i styrelsen. Om det skulle väckas åtal och Bildt skulle figurera där måste han självklart lämna sin post. Sverige kan inte ha en utrikesminister åtalad för folkrättsbrott, något som bara två svenskar dömts för.”

Hela Helmersons kommentar finns här.

Den är en påminnelse om en känslig fråga som det varit rätt tyst om ett tag. Och den frågan blir inte mindre relevant inför rättegången mot de två svenska journalisterna i Etiopien, de som rest dit för att granska just Lundin Petroleum – och som enligt Bildt hade sig själva att skylla när de blev fängslade.

Gunnar Wall

intressant

3 svar till “Minister för blod och olja?

 1. Ja menar man allvar med ordet demokrati, så har Carl Bildt haft all möjlighet att visa det i ord och handling – han sitter på precis rätt position för just den saken – såg du hans trams i programmet Skavlan?

 2. Tittade i efterhand. Varför kommer man att tänka på en ål? Den som missade intervjun och vill kolla kan gå in på den här adressen:
  http://svtplay.se/v/2559528/skavlan/del_4_av_13

  Det intressanta avsnittet med Bildt där Skavlan kommer in på oljeaffärerna börjar ungefär 24 minuter in i sändningen.

  Bildt dementerar alltså allt vad han orkar kopplingen mellan honom själv, Lundin och Etiopien. Men han gör det lätt för sig, se t ex den här artikeln i Dagens Nyheter:
  http://www.dn.se/nyheter/politik/bildt-forsvarar-sina-uttalanden

  Till sist, kanske mindre väsentligt men lite fascinerande: senare i programmet, då Bildt sitter kvar i studion, förs det ett samtal om minnesforskning. Plötsligt ploppar vår utrikesminister ur sig en fråga som tydligen fångat hans intresse – men som han förmodligen mycket snabbt ångrar att han ställt. Start 43:28. (Samma SVT Play-länk som ovan).

 3. Nya försök från Bildt att hävda att han har rena händer – med stundtals intressanta läsarkommentarer – finns på Newsmill:
  http://www.newsmill.se/artikel/2011/10/16/dns-anklagelse-r-inte-sann

  Det är ingen tvekan om att ministern börjar känna sig besvärad.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s