Efter de våldsamma polisrazziorna i Göteborg

Polisen gjorde nyligen ett antal våldsamma inbrytningar mot  barnfamiljer i Göteborg.  Media har redovisat hur lägenheter slogs sönder och hur skjutvazpen riktades mot barn. Det hela har från polisens sida motiverats med att det funnits misstankar om terrordåd. Senare har dock  alla misstankar mot de personer som utsattes för dessa stormningar blivit helt avskrivna.

Den fråga som i efterhand dyker upp är: fanns det över huvud taget något som seriöst framstod som ett hot? Och vad bestod det i så fall i? Här är polis och åklagare förtegna. Man kan med skäl undra:  hade polisen helt enkelt grovt övertolkat information som man borde ha insett var oskyldig? Alternativt: hade man aningslöst låtit sig luras av personer som lögnaktigt och illvilligt ville spela på den förståeliga rädslan för terrorism? Fanns det kanske också chefer inom polisen som var så ivriga att  iscensätta en verkligt tuff övning när man hittade skuggan av skäl till det – så att man släppte alla proportioner och struntade i om det fanns oskyldiga människor som kom brutalt i kläm?

En sak kan man i alla fall vara ganska säker på:  den här djupt obehagliga händelsen är ett tecken på det samhällsklimat som etablerat sig också i Sverige – det som introducerades av George W Bush när han fick hela västvärlden att ställa sig bakom det så kallade ”kriget mot terrorn”.  En av innebörderna av denna ofta upprepade slogan är att de rättigheter som enskilda personer  haft gentemot polis och andra myndigheter numera inte ska gälla på samma sätt som vi tidigare varit vana vid. Det handlar inte bara om risken att bli överfallen av män i uniform utan också om annat som på ytan är mindre dramatiskt – därför att vi inte märker det.  Till exempel riskerar vem som helst att bli telefonavlyssnad om det gagnar polisens utredningssyften. Det behöver inte finnas minsta misstanke om att den avlyssnade själv begått eller planerat något brott.

Journalisten Nils Funcke har ett läsvärt debattinlägg om saken i Aftonbladet.

Gunnar Wall

intressant

Annonser

2 responses to “Efter de våldsamma polisrazziorna i Göteborg

  1. Gunnar: Du borde läsa alla mina inlägg om det hela. Jag har ju bra informationskällor.

    Avlyssningen av männen har troligen skett av helt andra anledningar än på grund av misstänkt terrorism. Det handlar ju ändå om Göteborg och företagare i städbranschen (en av de mest gangsterdominerade branscherna i staden) och det är göteborgspolisen som avlyssnat. Inte Säpo.

    Sn har det antagligen varit för många kockar. Piketen, Nationella insatstyrkan, Säpo, Länskriminalen.

  2. Tack för din kommentar, Anders. Lämna gärna några länkar till sådant du skrivit i saken som du tycker är särskilt intressant.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s