Vad är det som är så fantastiskt med svenska trupper i Afghanistan?

Just nu rasar debatten i media om den svenska krigföringen i Afghanistan. Och medan opinionen alltmer börjar luta åt att soldaterna ska tas hem trappas tonläget upp bland dem som till varje pris vill att krigandet ska fortsätta. Taktiken är att använda sig av vaga och obegripliga formler som ändå klingar vackert, moraliskt och stämningsfullt.

En replikväxling på DN Debatt illustrerar detta mycket tydligt.  Robert Egnell, lektor i militärstrategi vid Försvarshögskolan drar ovanligt vältaligt de typiska argumenten för att svenska soldater behövs där. Han tar nästan i så att han spricker, bland annat har just ”den svenska styrkan byggt upp unik lokal förståelse, förtroende och relationer med lokala ledare och befolkningen i allmänhet”. Enligt Egnell framstår det närmast som om kriget i Afghanistan står och faller med Sverige.

Han får svar av frilansjournalisten Felix Holmgren som mer realistiskt menar att för kriget i Afghanistan spelar det ingen särskild roll om Sverige är med på ett litet hörn och att svenska soldater förstås inte har de unika egenskaper och kunskaper Egnell talar om. Holmgren pekar på att det för övrigt knappast finns någon som tror att kriget kan ”vinnas” av de västerländska ockupationstrupperna. Vad det för svensk del framför allt handlar om är något helt annat:  att testa vapensystem och öva krigföring tillsammans med USA.

En läsvärd replikväxling.

Gunnar Wall

intressant

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s