En flört med Sverigedemokraterna

Skolverket kom nyligen med ett förslag till ny kursplan i religionsundervisningen i grundskolan. Verket ville stryka formuleringar i tidigare kursplaner som gav kristendomen en särställning och i stället satsa på en mer neutral beskrivning av tankegångarna i de olika världsreligionerna.

Det låter ju som en naturlig infallsvinkel i en skola som har till uppgift att lära eleverna något om hur vår värld ser ut och samtidigt sporra dem att tänka själva. Men det där satte regeringen stopp för.  Som utbildningsminister Jan Björklund själv uttrycker sig ”kör regeringen över” skolverket: kristendomen ska ha en särställning i fortsättningen också.

Nu kan man ju säga att eftersom kristendomen haft en central roll i svensk historia måste den religionen på olika sätt dyka upp oftare än andra. När skolan undervisar om heliga Birgitta eller trettioåriga kriget eller Strindbergs religionsgrubblerier är det klart det handlar om kristendomen.

Men det är inte det saken handlar om. Det där fattar ju skolverket och vanliga lärare också utan några näsknäppar från Björklund. Och självklart är det inte för att förklara sådant som är uppenbart som fått regeringen att lägga sig i.  Snarare är det en politisk markering om att skolan ska lära ut att en RIKTIG svensk är kristen. Mer eller mindre. I alla fall är han eller hon inte muslim.

Ytterst handlar det förstås inte särskilt mycket om religiösa trossatser utan om ett sätt att göra en liten markering om ”vi” och ”dom”.

Jimmie Åkesson ler säkert som en sol i sin riksdagsbänk.

Gunnar Wall

intressant

Annonser

6 responses to “En flört med Sverigedemokraterna

  1. Varför skulle Jimmie le? Han blir ju förbannad för att Folkpartiet hela tiden försöka stjäla SD:s frågor.

  2. Om han inte ler är det för att han har svårt att fatta hur han kan dra växlar på situationen. Här kan han ju lätt visa att regeringen tycks ge efter för SD, på samma sätt som när Reinfeldt i år strök den kritik av främlingsfientlighet som han hade med i 2006 års regeringsförklaring.

  3. Vad jag tror att han först kommer att tänka på är Leijonborgs förslag om språktest från valrörelsen 2002. Det slog i det läget undan fötterna på SD och partiets möjligheter att åtminstone komma över 2,5%-spärren.

    Men visst, är man innovativ så ser man alltid en politisk händelse ur två perspektiv: Det mindre bra, och ett där man alltid kan plocka några poäng. Frågan är dock vilken SD:are som ska orka göra analyserna, när nu hela braintrusten är överväldigad av de nya dagliga rutinerna och pappersmängderna i riksdagen. Tänk på att SD är ett ganska så toppstyrt parti.

  4. Visst, du har poänger i det du säger. Och den viktiga frågan är ju inte om SD blir glada eller inte. Det är att de tycks kunna påverka regeringens politik genom sin blotta existens.

  5. Socialdemokratin har format Sverige under det senaste seklet. Med Björklunds logik borde därmed socialdemokratin dominera på samhällskunskapslektionerna.

  6. And they do. Man har förvanskat Sveriges moderna historia för att passa Rörelsen.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s