Hemlig svensk vapenförsäljning till Saudiarabien avslöjad

Det är alltid värre än man tror.

Det svenska kramkalaset med regimen i Saudiarabien – nyss beskrivet på denna blogg – inleddes redan 2005 under socialdemokratisk regering. Då upprättades nämligen ett militärt samarbetsavtal med den diktatoriska oljemonarkin på den arabiska halvön.

Länge har det varit oklart om detta avtal inneburit så väldigt mycket i praktiken. Men i dag, 17 september, avslöjar tidningen Dagens Industri att Saab Bofors Dynamics säljer pansarvärnsrobotar till Saudiarabien till ett värde av uppskattningsvis ett par hundra miljoner kronor. Företaget har fram tills nu lyckats hålla köparen hemlig för allmänheten. Och Reinfeldtregeringen har bidragit till att mörka – handelsminister Ewa Björling har tidigare förnekat att svensk industri säljer vapen till regimen, trots att själva affärskontraktet för robotarna upprättades redan 2007.

Fredrik Reinfeldt och hans ministrar har all möjlighet att stoppa affärer av det här slaget – om de vill. Men de har inte visat något intresse för den saken. När TT nu bett om en kommentar har det rått besynnerligt delade meningar i regeringen om vem som egentligen har ansvaret för frågan.  Försvarsminister Sten Tolgfors pressekreterare hänvisar till handelsminister Ewa Björling. Hennes pressekreterare säger i sin tur att frågan sorterar under utrikesminister Carl Bildt. Och Bildt väljer (surprise, surprise) att inte säga någonting om saken till TT.

Saudiarabien har ett politiskt system och rättsväsende som brukar beskrivas som medeltida. Där förekommer regelmässigt offentliga avrättningar. Systemet tillämpar också andra barbariska strafformer som avhuggning av händer och piskning, ofta för handlingar som i andra länder framstår som lagliga eller som lindriga förseelser.  Saudiarabien är också det enda landet i världen där kvinnor är förbjudna att köra bil på allmän väg.

Med all rätt brukar svenska media kritisera tillståndet för mänskliga rättigheter i allmänhet och kvinnans ställning i synnerhet i andra länder i regionen, till exempel Iran. I jämförelse är det på alla sätt mycket värre i Saudiarabien. Men landet har en strategisk allians med USA och då kan svenska politiker blunda med båda ögonen. Rosenbad kan alltså tryggt skicka soldater för att kriga mot de afghanska talibanerna (för närvarande i onåd hos USA) samtidigt som man ser till att aktieägarna tjänar en hacka på att rusta deras saudiska kusiner.

Gunnar Wall

intressant

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s