Vad FRA-lagen egentligen handlar om…

Försvarsminister Sten Tolgfors avslöjar nu i Svenska Dagbladet ett av de verkliga syftena bakom FRA-lagen. Han säger att den gäller ”säkerheten för exempelvis våra soldater” och menar att det vore mycket allvarligt om lagen revs upp vid en rödgrön valseger.

”Säkerheten för våra soldater” är förstås en direkt hänsyftning på den svenska krigföringen i Afghanistan. Och det är där skon klämmer.  Om Sverige ska fortsätta att skicka militär trupp till fjärran länder, om vårt land framöver ska befinna sig i mer eller mindre permanent krig, finns det förstås inte lika mycket utrymme för demokratiska rättigheter här hemma som tidigare.  Allt ska underordnas under krigsinsatsen, under hotet mot säkerheten.

Ett bra mycket bättre sätt att höja säkerheten för den unga svenskar som befinner sig i Afghanistan än att fortsätta med FRA-lagen vore förstås att ta hem dem – och att i stället lägga pengarna på en ökning av det civila biståndet till afghanerna.  Det USA-ledda krig som Sverige deltar i där handlar inte om att förankra någon demokrati, lika lite som det var frågan om det i Vietnam på den tiden det begav sig.  Det handlar om militär stormaktspolitik, insvept i ett moln av vackra fraser.  Dessutom en stormaktspolitik som håller på att misslyckas – och att USA kanske kommer att dra sig tillbaka sedan man uppnått en kompromiss mellan talibanerna och de krigsherrar som de senaste åren fått stöd av väst…

Gunnar Wall

intressant

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s