Den tokige pastor Jones

När detta skrivs är det inte klart om den fanatiske pastorn Terry Jones som leder en liten kristen församling i Floria tänker göra allvar av planerna på att bränna Koranen.

Men det är intressant att notera hur den dominerande opinionen i media reagerar nu, jämfört med när liberala Jyllands-Posten publicerade de provocerande Muhammedteckningarna eller när konstnären Lars Vilks avbildade Muhammed som rondellhund.

I båda fallen fanns det mycket gott om opinionsbildare som trumpetade om yttrandefriheten. Det var inte lika populärt att påpeka att publiceringarna faktiskt fungerade som majoritetssamhällets självgoda kränkning av muslimska minoriteter i Europa – minoriteter som redan på många sätt utsattes för nedsättande behandling.

Den verkliga frågan i debatten den gången var förstås inte om vi ska ha yttrandefrihet i Skandinavien. Den saken ifrågasattes inte. Vad det däremot handlade om var att man har ett politiskt och moraliskt ansvar för hur man väljer att utöva denna frihet. Men den frågan smusslades gärna undan av dem som applåderade Jyllands-Posten och Vilks.  Det var som om liberala redaktörer och debattörer inte kunde avstå från chansen att hylla sig själva – här fanns en så oemotståndlig chans att kontrastera den västerländska livsstilen mot den som representerades av snarstuckna utlänningar från förorterna, de där med underliga kläder och konstig religion…

För självklart handlade försvaret av Vilks med flera inte om principer, om nu någon trodde det. Om det verkligen varit så hade det nyliberala Europa nu ställt sig upp samfällt och försvarat pastor Jones konstnärliga installation med koranbränningen som ett oavvisligt uttryck för den västerländska yttrandefriheten…

Men några sådana tongångar hörs inte. Pastorn är nämligen inte rätt sorts coola västerlänning, han är inte någon som det är kul att identifiera sig med.  Och då plötsligt trillar polletten ner lite varstans – kanske tokstollen uppför sig provocerande, vore det inte bättre om han lät bli, han kan ju reta folk…

Och man får förstås verkligen hoppas att pastorn i sista stund tar sitt eventuella förnuft och sina möjliga skamkänslor till fånga. Men poängen är att den klarsynthet man kan önska honom också skulle vara en tillgång för opinionsbildare på närmare håll.

Gunnar Wall

intressant

Annonser

11 responses to “Den tokige pastor Jones

 1. Självklart handlar det om att muslimer har en konstig religion och konstiga kläder, skönt att någon insett detta, du är ett verkligt geni. Faktum är att de som utsätts för mest hat och våld är anhängarna av de superkonstiga religionerna hinduism och buddhism. Hindufobin och buddofobin i samhället är redan extremt hög och håller på att öka. Tyvärr talas det inte mycket om detta fenomen då i stort sett hela samhället alltså stödjer denna hindufobi.

  • Hej William! Det där med ”konstig religion och konstiga kläder” var förstås en beskrivning av hur många fördomsfulla människor tänker. folk som utgår från att bara det som funnits i Sverige länge är ”normalt”. Men du kanske förstod vad jag menade. Du har förstås också rätt i att det finns fördomar mot utövare av religioner som hinduism och buddhism, men det har ju inte tagit sig så dramatiska former i Sverige.
   GW

 2. Märkligt att socialister av olika schatteringar alltid ska ta parti FÖR islam.

 3. Inte alls. Så här är det. På 30-talet förföljdes judarna i Europa – av nazisterna, men inte bara av dem. Anständiga människor – socialister och andra – tog avstånd från judeförföljelserna utan att för den skull ta ställning för judendomen som religion. Man kan ju faktiskt vara motståndare till trakasserier och förföljelser utan att behöva hålla med om den livsåskådning som den förföljde har.

 4. Märkligt då att ingen tar ställning för de kristna som förtrycks i den muslimska världen.

 5. Jodå. Den kristna minoriteten i Irak har till exempel fått det svårare under den amerikanska ockupationen vilket har lett till att kristna irakier flytt till Sverige. Det finns främlingsfientliga krafter som inte vill ta emot dem. Det tycker jag absolut att vi ska göra.
  Sedan är det en annan sak att man ska börja med att städa rent framför egen dörr – det vill säga: varje politiskt seriös människa som vill ta avstånd från förföljelser av minoriteter bör börja med att protestera mot det förtryck som sker mot minoriteter i det samhälle man själv lever i.

 6. Muslimer har vad jag vet inte blivit torterad av svenska myndigheter för sin tros skull.
  Fråga de kristna palestinierna hur de har det. Eller kristna pakistanier som blir undanskuffade vid nödhjälpsutdelningarna för att de är kristna. Exemplen kan mångfaldigas. Och är det inte så att Koranen i sura 9 uppmanar till kamp mot just kristna och judar?

 7. Om man börjar leta i gamla religiösa skrifter för att hitta ”bevis” på att anhängare av en viss religion måste vara hemska typer finns det ju en del skräckinjagande passager i Bibeln. Ännu mer handfasta argument kan man hitta i den kristna kultursfärens blodiga agerande mot omvärlden under århundrandena – från korstågen över koloniseringen av Afrika och Amerika till nazisternas folkmord på judarna. Om ditt budskap är att muslimer ska särbehandlas för att de är anhängare av en ond religion – till skillnad från den kristna – så är diskussionen avslutad för min del.

 8. Det är tydligen så att man i islamska länder anser att kristna ska särbehandlas och torteras för sin tros skull.
  Att du anklagar oss kristna för folkmord på judarna tyder på en oerhört låg kunskapsnivå. Vi kristna har alltid stått på judarnas sida. Hitler var knappast kristen. Tvärtom. Han var lierad med bl a den muslimske stormuftin i Jerusalem.
  ”Mein Kampf” är också en bestseller i en viss del av världen…

 9. ”Vi kristna har alltid stått på judarnas sida”, skriver du Larz. Det är tyvärr ett helt ohistoriskt uttalande mot bakgrund av många hundra års judeförföljelser i det kristna Europa där vad som skedde i Nazityskland bara var en blodig kulmen. Det hade varit bra om de kristna under Hitlertiden hade erbjudit nazisterna enigt och samfällt motstånd. Men så var det inte alls. De flesta höll god min och höll med, även om det fanns en del kristna som var aktiva antinazister. Att judehat varit utbrett även inom den svenska kristenheten är ingen hemlighet, och det till och med i tämligen sena tider. Titta bara till exempel på psalm 88 ur 1937 års svenska psalmbok (använd fram till 1986). Där heter det:

  ”Jerusalem, i överdåd föraktar du Guds kärleksråd och ler åt Kristi pina, Guds Israel, med gudlöst mod, Du manar över dig hans blod och över barnen dina. Och över dig det komma skall, se dina stolta murars fall. Och gå, att flyktig och förspridd, Från tid till tid kring jordens vidd, Bevittna vem den Herren var Som korset bar, Och se i vem du stungit har.”

  Inget vidare, eller hur? Men sådana obehagligheter passar inte in i det förenklade budskap som du vill föra fram. För dig är tydligen kristna och judar snälla kompisar och har alltid varit det medan muslimer varit de ständiga skurkarna. Därför kan du komma med så svepande och felaktiga formuleringar som att ”man i islamska länder” i största allmänhet och utan reservationer anser att kristna” ska ”torteras”.

  Gå till historieböckerna, Larz, och tänk sedan efter! Inse att det finns både humanister och ruskiga fanatiker inom alla livsåskådningar. Och lova sedan dig själv att låta bli att underblåsa okunniga fördomar mot människor med en annan bakgrund än den du själv har!

 10. Jag skrev: ”Vi KRISTNA”.
  Varför anklagar du mig för att ha fördomar?
  Det är du som har fördomar mot oss kristna.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s