Tyst Bildt sitter kvar under valrörelsen

Den pågår fortfarande – förundersökningen mot det svenska företaget Lundin Oil (numera Lundin Petroleum) för misstänkt folkmordsbrott i Sudan. En av styrelseledamöterna vid tidpunkten hette Carl Bildt.

Som ordföranden i Föreningen Ordfront Anna Wigenmark skriver i nya numret av Ordfront Magasin: ”Om åklagaren finner det juridiska sambandet riskerar Carl Bildt att både åtalas och fällas för de allvarligaste brott lagen känner”.

Men, som Wigenmark också konstaterar, trots krav på att Bildt ska ta time-out som svensk utrikesminister medan brottsutredningen pågår fortsätter han som vanligt.

Wigenmark menar att det absurt nog skulle ha varit annorlunda om en prostituerad ”talat ut i pressen om sina intima möten med Bildt”.  Då hade han knappast kunna sitta kvar. Men när ”50 etablerade frivilligorganisationer pekar ut utrikesministern som delansvarig för mord och övergrepp” är det inte lika farligt. Sådant kan man strunta i.

Självklart vinner regeringen mest på att låtsas som ingenting så länge saken inte uppmärksammas mer än den gör. Men som Sydsvenska Dagbladets Olle Lönnéus påpekar i en färsk kommentar med rubriken ”Belastningen Bildt” är utrikesministern rätt osynlig i den svenska politiken just nu. Lönnéus skriver: ”Sannolikt gör statsminister Fredrik Reinfeldt bedömningen att han har mer att förlora än att vinna på att ge den kontroversielle utrikesministern en större roll i valspurten.”

Och orsaken?

Enligt Lönnéus handlar det i första hand just om att Bildt är ”en kontroversiell person” på grund av sin ”karriär som affärsman”. Och det handlar framför allt om hans roll i ”det svenskägda oljebolaget som prospekterar och borrar i Sudan, ett land som i flera decennier styrts av president Omar al-Bashir, häktad i sin frånvaro av FN:s krigsförbrytartribunal i Haag för folkmord och brott mot mänskligheten”.

Lönnéus tror att Bildt kan bli kvar som utrikesminister om alliansen vinner. Men just nu är det oklokt att påminna för mycket om hans existens.

Gunnar Wall

intressant

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s