I skuggan av RUT-avdraget

Hundratusentals barn i Europas fattigare länder växer upp utan den ena eller båda föräldrarna av en anledning som ibland har direkt anknytning till Sverige.

I många fall är det nämligen så att mamman kommit hit för att städa i svenska hem – åt föräldrar som vill slippa hushållsarbete för att få mer kvalitetstid till de egna barnen.

De mammor som kommer till Sverige på det sättet får å andra sidan nästan ingen tid alls till sina barn, de träffar dem kanske bara några dagar om året. Är det för att mammorna inte bryr sig? Självklart inte. Men de ser inget bättre alternativ när det inte finns pengar till någonting mer än maten.

Det finns ett ord för detta nya fenomen, euro-orphans, alltså föräldralösa på europeiskt vis.

Uppdrag granskning visade en dokumentär om detta i veckan.  Den var skakande, inte minst därför att den handlade om en vardaglig verklighet.  Det rörde sig inte om trafficking eller maffiaverksamhet eller övergrepp.  Bara om mammor som håller på att förlora kontakten med sina småbarn som inte förstår varför de blivit övergivna. Och om barn som stannar hemma från skolan när man firar mors dag eftersom mamma inte ska komma.

Var bor alla dessa barn? Det är olika. Ibland hos gamla släktingar som knappt kan ta hand som sig själva. Eller hos förhoppningsvis hyggliga grannar.  År efter år…

De människor vi fick träffa i programmet var från Lettland, det land som dragits ner i svår ekonomisk kris bland annat med hjälp av ansvarslösa och giriga svenska banker.

Som sagt, det handlade inte om något extremt eller ens om att de svenskar som de lettiska kvinnorna arbetar åt skulle vara elaka som personer. En del betalar till och med vita löner med RUT-avdrag och allting.

Men det handlade om djup ojämlikhet.  Som man kan vara för eller mot.

Kolla själva!

intressant

Gunnar Wall

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s