Dubbelmoral, Turkiet!

Den israeliska attacken mot Ship to Gaza har givit Turkiet ett gyllene tillfälle att framstå som den muslimska världens hjälte. Premiärminister Erdogan tar chansen att smörja relationen till Iran och Syrien genom högljudda protester mot Israel. Och visst har han rätt i sin kritik – men vem är han att fördöma systematiskt förtryck, våld mot fredsaktivister, godtyckliga fängslanden eller bristande rättsäkerhet?

Samtidigt som fredskonvojen har seglat mot Gaza har turkisk och iransk militär gjort samordnade bombräder mot flyktingläger och byar i irakiska Kurdistan. Och nästan samtidigt som israelisk militär bordade skeppen och öppnade eld mot fredsaktivister använde turkiska specialstyrkor tårgas och vattenkanoner mot fredliga demonstranter i Sirnak nära gränsen till Irak. I flera veckor har en grupp som kallar sig mänskliga sköldar vandrat genom östra Turkiet, med budskapet att de vill ha en demokratisk och fredlig lösning på den kurdiska frågan. Tiotusentals demonstranter har slutit upp i de städer de har passerat. Men i Sirnak möttes de av militärt våld, och många blev skadade, däribland två parlamentsledamöter från det kurdiska BDP.

Texten på demonstranternas vita västar manar till fred.
Vattenkanoner och tårgas talar ett annat språk. Sirnak 3 maj 2010.

Dubbelmoralen hos Erdogan och hans regering kritiseras från flera håll. Kurdiska organisationer pekar på de uppenbara likheterna i Israels och Turkiets agerande, där statligt övervåld är det enda sättet att hantera konfikter.  Även inom det nationalistiska CHP höjs kritiska röster. I en uppmärksammad TV-intervju pekade Isa Gök, parlamentsledamot för CHP, att Erdogan och hans regering har de bästa ekonomiska förbindelser med det Israel de just nu kritiserar, och att Israel bidrar med enorma mängder vapen som Erdogan använder mot den egna kurdiska befolkningen.  ”Erdogan, på vems gödselhög sprätter du egentligen?”

Chandra

intressant

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s